logo

Nieuw initiatief: MHM in Nepal

Op initiatief van Medora heeft Rachel de Jong tijdens haar stage in Chitwan zich verdiept in het taboe omtrent de menstruatie in Nepal. Hieronder doet zij haar verslag.

Menstruatie in Nepal
Even voorstellen: mijn naam is Rachel de Jong, vierdejaars student geneeskunde. 15 april vloog ik naar Nepal, om me te verdiepen in de gezondheidszorg in Chitwan. In het bijzonder was ik benieuwd hoe het stond met de menstruele gezondheid van meisjes en vrouwen in die regio. Menstruatie heeft een aparte plaats in iedere cultuur: zeker ook in de Nepalese. Er zijn vele gebruiken omtrent menstruatie: vrouwen gaan geen tempel binnen wanneer ze ongesteld zijn, mogen/willen niet koken of de keuken betreden en slapen niet in het bed met hun man. Sommige gebruiken kunnen schadelijk zijn, zoals bijvoorbeeld de inmiddels illegale  'chaupadi', waarbij menstruerende vrouwen buiten het huis moeten blijven, in een aparte hut.
Veel vrouwen hebben ook te weinig geld om maandverband te kopen, dus gebruiken sommigen oude kleren of pads die ze hergebruiken.
Het ontbreekt veel meisjes aan basiskennis: ze weten niet dat ongesteldheid een natuurlijk proces is en schrikken erg van hun eerste menstruatie. Ze leren hier vaak te weinig over op school.
Tijdens mijn verblijf heb ik literatuur-onderzoek gedaan en veel met vrouwen gepraat over de gebruiken die zij gewend zijn. Ook heb ik een meeting gehad met de vrouwelijke bestuursleden van het CHC om te kijken of MEDORA iets kan betekenen om menstruele gezondheidszorg op scholen te verbeteren. Hierover heb ik een report geschreven (zie hieronder).
Komend jaar zullen 3 geneeskundestudenten uit Groningen onderzoeken hoe het ervoor staat met menstruele gezondheidszorg op de scholen waar het CHC contact mee heeft en welke interventie het best aansluit bij hun behoeften.
Kortom: dit is het begin van een mooi project!
Op naar een veilige en waardige menstruatie voor iedere vrouw!
2019-04-23 17.48.03 2019-04-24 17.50.38 2019-04-24 17.50.40

No Comments Yet.

Leave a comment